Гідрофобізація фасадів з цегли

Гідрофобізація фасадів з цегли

Вплив води, солей і морозу на будівельні конструкції погіршує їх зовнішній вигляд, прискорює процеси їх старіння і руйнування.

Гідрофобізація фасадівВплив води, солей і морозу на будівельні конструкції погіршує їхній зовнішній вигляд, прискорює процеси їхнього старіння й руйнування. Особливо страждають матеріали, що мають високу пористість - легкий бетон, пінобетон, вапняк, цегла, гіпс, шифер. Вони добре усмоктують воду, що є головним ворогом конструкцій

Так, наприклад, цегельна кладка руйнується через замерзання води в порах, капілярах і тріщинах керамічної цегли. Шиферні панелі без захисної обробки починають давати тріщини через 2-3 року експлуатації. Міграція води викликає появу висолів (білястих плям) на поверхні цегли, які не тільки псують зовнішній вигляд будинку, але й сприяють руйнуванню кладки.

Для усунення зазначених недоліків необхідно захищати зовнішні поверхні стін від перезволоження й наскрізного промокання при впливі атмосферних опадів. Найбільш ефективним захистом від цього лиха є застосування водовідштовхувальних засобів — гідрофобізаторів.

Найбільш ефективними видами гідрофобізаторів є кремнійорганічні сполуки - силікони. Вони вдало поєднують оптимальну гідролітичну стабільність, легкість фіксації молекул на поверхні будівельних матеріалів, тривалість збереження гідрофобного ефекту і його інтенсивність. Кремнійорганічні молекули, хімічно фіксуючись у поверхневому шарі за рахунок наявності активних груп, «щетиняться» вуглецевими радикалами назовні, назустріч воді, створюючи найтоншу плівку силікону.

Застосування кремнійорганічних гідрофобізаторів не перешкоджає нормальному повітрообміну конструкції, не змінює зовнішній вигляд і фактуру матеріалів, сприяє зменшенню забруднення фасадів і підвищенню теплозахисних властивостей конструкцій.

Є кілька видів кремнійорганічних гідрофобізаторів: органічні, водні емульсії й водорозчинні.

Розробка останніх років - гідрофобізатори на основі алки-лалкокси-силоксанов. Використання як розчинника ізопропилового спирту і хімічна природа силікону дозволяють наносити цей склад на вологу поверхню, що дуже важливо при обробці підвалів і приміщень із підвищеною вологістю.

Мокра цеглаПісля гідрофобізації дощова вода не проникає через матеріал і навіть через невеликі тріщинки шириною до 0,3 мм (цегельна стіна, шви між панелями, блоками). Деякі просочення надають ефект "мокрої цегли".

Самі силікони (кремнійорганічні полімери) і матеріали на їхній основі відрізняються високою термічною, окисною, атмосферною стійкістю й довговічністю. Грамотно виконаний гідрофобний захист на їхній основі діє мінімум 5 років. При ослабленні ефекту обробку споруджень можна повторити.

Поряд із запобіганням впливу води, велике значення для кладок з керамічної цегли має запобігання утворення висолів на поверхні споруджень. Причина висолів - міграція водяних розчинів солей з кладки на поверхню конструкцій і їх висихання.

На утворення висолів впливає, у першу чергу, якість будівельних матеріалів - наявність протиморозних добавок, прискорювачів твердіння, кількість лугів у складі цементу. Дуже важлива хімічна природа висолів — звичайно це кристалічні солі іонної структури

Останнім часом з'явилися фірмові «змивки» для висолів на кислотній основі, які при порівнянні із закордонними аналогами ефективності в кілька разів дешевше.

Після того як висоли видалили поверхня повинна висохнути (у літню пору на це потрібно пів дня), потім її варто піддати гідрофобній обробці.